Lubicie zbierać grzyby?
Amatorów tego zajęcia zdecydowanie w naszym kraju nie brakuje! Sezon na grzybobranie w pełni, natomiast nie każdy może znaleźć na to czas. Dodatkowo zbieranie grzybów wiąże się z koniecznością posiadania wiedzy na ich temat. W przeciwnym wypadku grzybobranie może okazać się niebezpieczne. Polski Spichlerz dostarczy podgrzybki najwyższej jakości i to prosto pod Wasze drzwi.
Znajdziecie u nas aromatyczne suszone podgrzybki, oraz ryż arborio – z nich przygotujecie to proste, przepyszne danie.
Składniki:
Podgrzybki wraz z zielem angielskim oraz liściem laurowym zalać wrzątkiem. Pozostawić na ok. 1 godzinę, a następnie wywar oddzielić od grzybów, podgrzać i posolić.
Na patelni podgrzewamy masło z oliwą z oliwek. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę oraz namoczone grzyby. Gdy cebula się przysmaży - dodajemy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Mieszamy i dodajemy szklankę ryżu arborio. Podsmażamy ciągle mieszając kilka minut.
Dolewamy 1/4 szklanki białego wina. Po kilku minutach dodajemy łyżkę wazową gotującego się wywaru.
Czynność powtarzamy kilkukrotnie, gdy ryż wchłonie wywar, ciągle mieszając aby nie przywarł do patelni.
Gdy ryż się ugotuje - po około 15-20 minutach dodajemy tymianek, solimy i pieprzymy danie.
Tak przygotowany ryż możemy podać z gałązką tymianku, lub tartym parmezanem.
Smacznego!
Śledź okazje i nowinki ze świata Polskiego Spichlerza
Polski spichlerz
Obsługa klienta
Kontakt
Powiedz nam, czego potrzebujesz